"Агрогарант сервиз" ООД » Новини » AMAZONE – Лидерът на интелигентната техника

AMAZONE – Лидерът на интелигентната техника

Компанията бие рекордите по медали в историята на „Агритехника“

От прости и евтини машини до машини, които работят, докато мехнизаторът си пие кафето

Системата „Разумно растениевъдство“ прави пари за фермерите
Meisner
На тазгодишната „Агритехника“ Amazone отново получи медали – един златен и два сребърни. Но не е важна бройката на медалите, важно е, че компанията отново не само показва нещо ново, а ново, което се оценява над новостите на останалите компании в селското стопанство. Целта на Amazone е да бъде още по-ефективна, да създаде не просто нови машини, а нови интелигентни системи за машини. Ако погледнем последните седем „Агритехники“, Amazone е удостоена с 21 медала. Няма друга компания на това изложение, която през такъв дълъг период да е успяла да покаже толкова много нови разработки.

Посреща ни Йенс Мейснер, директор на компанията за Източна Европа и Азия, който ще бъде наш домакин и ще ни разведе из щанда на компанията.

– Много важна тема на тазгодишната „Агритехника“ е намаляването на разходите, започва разказа си той. Днес става дума не само за по-високи добиви, става дума те да бъдат произведени с най-малко разходи и при най-малко време, с най-малко суровини да се постигне максимална печалба. Естествено става дума за чиста продукция, екологична продукция. И най-високи печалби за фермера в края на годината. Именно това е важно за нашата компания. Ако сте били на предишната „Агритехника“, сигурно сте забелязали, че щанда на Amazone тази година е на повече от 2000 кв. м, тоест е значително увеличен. Компанията вижда, че в света има икономическа криза, но тези, които произвеждат наистина добри средства за производство, не се страхуват, защото машините се купуват много добре. Въпросът е не само в доверието, но и в качеството, надеждността, съотношението на цена и качество, и ние днес казваме, че Amazone сигурно и постоянно разширява пазарите си. През 2008 г.са продадени много машини в България, а в Румъния продажбите са нараснали с над 100 процента. Вярно, че се отпускат субсидии за техника, но стопаните са решили да закупят с тях именно машините на Amazone, а не на някои друг.

AMAZONE ЗАЛАГА НА РАЗУМНОТО РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Към нас се присъединява един от собствениците на компанията Клаус Драйер. „Успехът на Amazone е следствие на компетентността на неговите служители, споделя той. В съвременното селско стопанство главната роля не е само на земеделската техника. Създават се концепции, насочени към решаването на конкретните проблеми на всяко конкретно стопанство и имащи важно значение за намаляването на производствените разходи. Технологиите за обработване на почвата и сеитбената техника вече се съгласуват оптимално помежду си. На първо място се взема предвид сеитбооборота, растителната защита и торенето, което позволява да се повишат добивите.“

– Използването на специално подбрани агрегати позволява да се намалят разходите и да се повиши производителността за единица площ, продължава разказ си г-н Драйер. Новаторската техника и концепцията „Разумно растениевъдство“ правят Amazone правилният партньор за всеки фермер.

Целта на компанията е преди всичко да се разработят машини за растениевъдството, които позволяват да се направи работата рентабилна. Машините на Amazone имат прекрасна цена за своето качество, направени са да бъдат много здрави, лесни за обслужване и позволяват да се работи професионално с висока производителност. С машините на Amazone се печелят пари! А това днес е по-важно от всякога.
Това се подтвърждава и от успехите на компанията по света. Amazone има мощна търговска мрежа в цял свят, като износът вече е 80 на сто от производството.

ФАКТИТЕ СОЧАТ – AMAZONE Е СВЕТОВЕН ЛИДЕР
През 2008 г. общият оборот на компанията е нараснал с 31 на сто и е бил 380 млн. евро. При това продажбите са скочили както на вътрешния пазар в Германия, така и в чужбина. Нараснало е търсенето на почвообработваща техника, сеялки, торачки, пръскачки и комунална техника. Особено търсена е техниката за обработка на големи площи. Изключително много се търсят новите технологии, подчертава г-н Драйер. „Техниката на компанията заема достойно място на пазара. Фермерите по цял свят имат нужда от иновативни машини и технологии за намаляване на производствените разходи и бързо и лесно изпълнение на технологичните процеси. Amazone се откроява с това, че винаги можем да предложим на нашите клиенти най-иновативната техника“.
Разработки, като наградената със златен медал на предишното изложение „Агритехника“ система за дозиране и поставяне на семената Xpress за сеялки за прецизна сеитба увеличават търсенето на машините. Все по-голямо е и значението на електрониката. В тази област Amazone вече е лидер благодарение на своята концепция IT-Farming. За сметка на прилагането на сензорната техника, технологиите GPS и много други нови разработки има възможности за постоянно оптимизиране на селскостопанските машини.
В компанията работят 1 500 души, а над 5 на сто от целия оборот Amazone инвестира в изследвания и нови разработки. Оптимизирани са и производственият процес и логистиката, повишено е качеството на произвежданите машини и сервиза.

КОМПАНИЯТА УВЕРЕНО ГЛЕДА В БЪДЕЩЕТО
През 2008 г. компанията не само модернизира производствените си площи, но и значително ги разшири. След рязкото повишаване на търсенето през 2008 г., през 2009 г. ситуацията на пазара остана на предишните нива. Ръководителите на Amazone виждат в това шанс за по-нататъшно развитие на продуктите и вътрешната организация на компанията с цел и за в бъдеще оптимално да отговарят на всички желания на клиентите. Те оценяват перспективите за бъдещето доста положително и очакват както повишаване на търсенето, така и ръст на компанията.

„Несъмнено се забелязва напрегната икономическа ситуация на някои пазари вследствие на световната финансова криза. Но за селското стопанство и производителите на машини за него, дългосрочните перспективи са положителни. В света количеството на обработваемите площи е ограничено, населението постоянно нараства, а нуждата от енергия от възобновяеми източници също расте ден след ден. Поради това съвременната селскостопанска техника ще се търси и за в бъдеще навсякъде по света“, завършва г-н Клаус Драйер.

МЕДАЛИТЕ НА „АГРИТЕХНИКА 2009“
Връщаме се към нашият домакин г-н Йенс Мейснер, които ще ни запознае с новите машини на компанията, представени на изложението. Но първо да се спрем на медалите.

Злато за терминала CCI
Журито отличи с най-престижната награда концепцията за управление на машини на различни производители ISOBUS с терминал CCI. Това е съвместна разработка на Amazone и пет други компании, произвеждащи земеделска техника.
Г-н Майер разказва: „Концепцията за унифицирано управление е важна крачка по пътя за разрешаването на проблема на съвместимостта и практическото внедряване на системата ISOBUS. Причина стана основаното през февруари 2009 г. предприятие на компаниите Amazone, Grimme, Krone, Kuhn, Lemken и Rauch, обединени под името Competence Center ISOBUS CCI. В резултат на това сътрудничество е намерен път за унифициране на управлението на всички видове машини посредством един-единствен терминал.
Особено в големите стопанства и при предприятията за услуги със земеделска техника с голям парк земеделски машини на различни производители, унифицирането на концепцията на управлението значително улеснява и опростява работата. CCI-терминалите на различните производители имат еднакъв корпус и се отличават само по цвета си.
Този компютър не само работи на всички машини на „Амазоне“, но е и толкова универсален, че работи на базата на ISOBUS и всички производители на земеделска техника, които имат същия стандарт могат да го използват. Ако всички производители приложат тази система, това ще донесе голям плюс, защото стопаните ще могат да боравят с една компютърна система на всичките си машини. Сега залагаме началото на нов международен стандарт, който вече се използва от няколко производителя и е разработен от няколко компании, между които „Амазоне“. С внедряването на тази компютърна система вече няма нужда да се мисли дори кога да се включи и изключи машината. Компютърът сам запомня, къде тракторът, торачката или пръскачката е работела и ако там липсва нещо се включва, сгъва щангите или ги изключва. През това време операторът дори може да чете книга и да си пие кафето.“

Сребро за smartControl
Автоматичната система за регулиране на отклоненията при сеялките за прецизна сеитба EDX, производсто на Amazone smartControl получи сребърният медал на „Агритехника 2009“. С нейна помощ терминалът за отклоненията на централният компютър на сеялката автоматично регулира отклонения като различни размери на семената и различна скорост на движение, а също води до значително намаляване на времето, необходимо за подготовката и настройките на сеялката. Производителността нараства многократно, управлението на процеса е опростено до минимум. Особено когато става дума за работа с често променящи се сортове семена smartControl позволява значително нарастване на дневната производителност.

Сребро за LED-осветлението
Осветителната система на всяка отделна дюза на пръскачката. Монтираните в щангите на пръскачката осветителни тела LED позволявата ефикасно да се освети разпръскавенето от всяка отделна дюза. Сега, дори при работа през нощта може да се наблюдава състоянието на дюзите и растенията. А това многократно повишава качеството на работата./ Български фермер

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
AMAZONE - Лидерът на интелигентната техника, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share

Публикувано в: Новини · Етикети:

Коментарите са изключени.