"Агрогарант сервиз" ООД » Новини » SIMA 2011 – Нови машини и медал за иновации

SIMA 2011 – Нови машини и медал за иновации


На всеки две години изложението SIMA в Париж представя най-новите постижения на компаниите, произвеждащи земеделска техника. Всеки от най-големите брандове в бранша е горд да изложи именно тук новите си машини. Тази година, сред морето от техника, ми направи впечатление, че много от фирмите са заложили именно на тракторите. В духа на тази тенденция и Claas направи предпремиерата на новият си Axion 900.

Съвременният фермер е строг съдник. Това с особена сила можеше да се почувства на изложението SIMA. Техника, при която няма само от пиле мляко предложиха практически всички големи световни фирми. Но, на фермерът все нещо не му достига. И все пак край новият модел на Axion 900 преобладаваха възклицанията, възхищението и всеобщото одобрение.

През 2012 г към голямото семейство на тракторите Claas ще се присъедини този трактор от съвсем нов клас. За първи път бе показан тук на SIMA. Четири модела от 280 до 400 к.с., ще попълнят асортимента на тракторите, произвеждани от компанията и ще допълнят вече добре известните и доказали се на практика Axion 800 (164-264 к.с.) и Xerion 3300-6000 (360-530 к.с.).

От една страна Axion 900 идеално се вписва в гамата на тракторите на Claas, а от друга – включва в себе си най-иновативните разработки и конструктивни елементи на останалите тактори на компанията. Машините се отличават с увеличено разстояние между осите (3, 15 м) и едновременно с това с компактна конструкция. В съчетание с балансираното разпределение на теглото се постига максимална теглителна сила и ефективност при работа.

СЪВРЕМЕННА ТЕХНОЛОГИЯ НА ЗАДВИЖВАНЕТО
Моделът Axion 900 има напълно нова конструкция. Нейната концепция е адаптирана към изискванията за опазване на околната среда и емисиите за вредните преработени газове ЕВРО. Инжинерите на Claas са успели да интегрират в нея технологията SCR. Катализаторът SCR е поставен под капака. Отделен резервоар за карбамида е интигриран в резервоара за горивото, поради това двете тръби за зареждане се намират една до друга и са много добре достъпни. На тракторите е приложена супер иновативната система CLAAS POWER SYSTEM (CPS). Системата представлява оптимално съчетание на нови технологии и компоненти в трансмисията. Axion 900 е оборудван с шестцилиндров двигател с четири клапана и система за подаване на горивото Commno Rail FPT Cursor 9 с работен обем 8,7 литра. Axion 900 е първият модел трактори на Claas, който съответства на стандартите за преработените газове ЕВРО 4.
Друг елемент на Claas Power System е безстепенната скоростна кутия Eccom, произведена от ZF, която включва четири диапазона, повишаващи ефективността на работата на механичната част на трансмисията. Резултатът е икономия на дизелово гориво във всеки диапазон на скоростите. Има варианти на Axion 900 за максимална скорост от над 40 км/час. За ефективното предаване на мощността от двигателя към теглителното усилие се използват задните колела с диаметър 2, 15 м. Диаметърът на предните колела е до 1,7 м.

ЕРГОНОМИЧНОСТ И КОМФОРТ
В селското стопанство стабилно се наблюдава следната тенденция – количеството на машините се увеличава, а обработваната от тях площ – нараства. И тази тенденция става все по-ясно изразена. Поради това, на комфорта на оператора се отделя все по-голямо внимание. Новата кабина на Axion 900 е амортесирана в 4 точки и е разработена съвместно със специалисти по селскостопанска техника от различни части на Европа. По този начин Claas постигна решение многократно превъзхождащо дори собствените й стандарти.

CLAAS POWER SYSTEM (CPS) И НОВИТЕ НОРМИ ЗА ПРЕРАБОТЕНИТЕ ГАЗОВЕ
За двигателите с мощност над 130 кВт от 1 януари 2011 г. в сила влязоха нови норми за преработните газове. Неутрализирането на отработените газове при едновременно увеличаване на ефективността е главната задача на производителите на селскостопанска техника в цял свят. Но, когато става дума за пречистването на отработените газове при едновременно увеличаване на ефективността, то това се отнася не само за двигателя. За анализиране и оптимизиране на цялата система на трансмисията, компанията Claas още преди няколко години започна разработка на проекта Claas Power System (CPS). Този проект обединява в себе си дългогодишния опит на Claas в разработката на трансмисии, а целта му е да направи новите норми за токсичността на отработените газове по-изгодни за потребителя.

Това е перспективата. Тракторът ще влезе в масово производство след изложението, от 2012 ще бъде наличен на пазара, а много скоро след това, с посредничеството на фрима „Рапид КБ“, ще дойде и при българските фермери.

НОВИ ТЕХНОЛОГИИ ОТ ФИРМА С ОГРОМЕН ОПИТ
Но напълно в традициите на тази голяма световна фирма, създадена още през 1936 г., преминала през изпитанията на времето и доказала себе си на изложението можеше да бъдат разгледани и поводът за нейната гордост – комбайните. От изобретяването на комбайна преди 75 години от Август Клаас до сега тези машини са претърпели невероятни промени. Новият Claas LEXION е способен за един час да събере до 100 тона зърно. А хедерите на съвременните машини имат работна ширина до 12 метра, управляват се от компютри и GPS. Но, и днес, 75 години след изобретяването на комбайна, Claas си остава лидер в Европа в този отрасъл, всеки трети комбайн, продаден на континента е именно от тази марка.

СРЕБРО В ПАРИЖ ЗА TERRATRAC
Не случайно компанията получи сребърна награда на SIMA. Специалистите високо оцениха общата концепция на верижният ходови механизъм, който съществено намалява вибрациите за сметка на новото хидропневматично окачване. Хидравличните цилиндри адаптират отделните водещи и ходови колела, както и опорните валяци TERRA TRAC по контура на почвата. Резултатът е автоматично регулиране на пътния просвет и подобрена устойчивост на комбайна при завиване. Освен това, за сметка на отделното окачване, значително се повишава комфорта за оператора в кабината. С новата система TERRA TRAC комбайнът се движи по полето като на въздушна възглавница.

Claas предлага тази съвременна ходова част за новите модели LEXION 770 и 750.
На щанда на CLAAS в Париж имаше много какво да се види. И трактори, и комбайни, и силажокомбайни, и новите балировачки, тъй като компанията смята все повече да навлиза на пазара на фуражоприбираща техника. / в-к Български фермер

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
SIMA 2011 - Нови машини и медал за иновации, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share

Публикувано в: Новини · Етикети:

Коментарите са изключени.