"Агрогарант сервиз" ООД » Новини » CLAAS записа постижение в Книгата на рекордите Гинес

CLAAS записа постижение в Книгата на рекордите Гинес

На 1 септември 2011 година CLAAS постави нов световен рекорд по прибиране на зърно. В рамките на 8 часа непрекъсната работа комбайнът CLAAS LEXION е ожънал 675,84 тона пшеница.

Това постижение беше официално обявено по време на изложението „Agritechnica 2011” в Хановер (13-19 ноември). Хелмут Клаас и дъщеря му Катрина Клаас-Мюлхойзер получиха сертификат, удостоверяващ рекорда от Джак Брокбанк, официален представител на Книгата на рекордите Гинес. Сертификатът беше връчен на щанда на CLAAS, пред комбайна LEXION 770 с дванадесетметров хедър, с който е постигнат високия резултат.

Световният рекорд по прибиране на зърно със стандартен комбайн CLAAS LEXION 770 с верижна ходова част е поставен във Великобритания, в графство Линкълншир. За 8-те часа – контролното време, през което представителите на Книгата на рекордите Гинес регистрират резултатите за прибиране на зърното – експериментът на CLAAS все още не бил завършен. Комбайнът CLAAS LEXION 770 е работил почти 20 часа, включително и през нощта. През това време са били ожънати повече от 1 361 тона пшеница. Комбайнът е работил непрекъснато, с кратки почивки за отдих на персонала и за техническа поддръжката, от 9 часа и 45 минути сутринта на 01 септември до 6 часа и 30 минути сутринта на 2 септември. Точно след 8 часа от началото, комбайнът CLAAS е ожънал 675,84 тона зърно, като е добавил 22,5% към осемчасовия рекорд от 551,6 тона, постигнат през 2008 година. Следва да се отбележи, че по-високата производителност, в сравнение с рекорда от 2008 г., CLAAS LEXION е достигал с 11% по-малка мощност на двигателя и по-нисък разход на гориво.

Мощността на комбайна-рекордьор е 431 кВт (586 к.с.). Той работи с хибридна система APS (APS HYBRID SYSTEM) и е снабден със системи CEMOS, GPS PILOT (автоматично управление) и CRUISE PILOT. Благодарение на това комбайнерите Йенс Бройер и Кристиан Мекман, поставили световния рекорд, са могли да координират работата на машината, в процеса на работа да анализират и при необходимост са коригират на условията на жътва.

Поставянето на световния рекорд не е самоцел. По-мащабната задача е да се изясни, какви са реалните възможности на машината в неблагоприятни метеорологични условия. Затова след кратка почивка жътвата продължила до следващата сутрин.

В 6 часа и 34 минути сутринта след 19 часа работа е направен извод: комбайнът LEXION е ожънал почти 130 хектара пшеница. Доказано е, че използването на комбайна CLAAS LEXION значително увеличава ефективното време на жътва. Неговата производителност е еднакво висока и през нощта и при неблагоприятни атмосферни условия.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
CLAAS записа постижение в Книгата на рекордите Гинес, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share

Публикувано в: Новини · Етикети:

Коментарите са изключени.